logo.jpg

Kayserigaz Deprem Gerçeğine Karşı Aboneleri Uyardı

Kayserigaz, dün saat 02.28’de meydana gelen 4.9 büyüklüğündeki depremin ardından abonelerine önemli uyarılarda bulundu. Kayseri’de olası bir deprem sonrasında doğal gaz kaynaklı ikincil afetlerin yaşanmaması için tedbir almanın önemine dikkat çekildi.

Türkiye’nin en büyük doğrudan dış yatırımcısı olan SOCAR Türkiye’nin iştiraki Kayserigaz, 18 Ocak gecesi saat 02.28’de meydana gelen 5.1 büyüklüğündeki depremin ardından abonelerine önemli uyarılarda bulundu. Olası bir depremde doğal gaz istasyonlarındaki ana vanaları uzaktan kapatabilecek kumanda sistemine sahip olan Kayserigaz, abonelerin de bireysel olarak önlemler almalarının hayati önem taşıdığına dikkat çekti.

TÜM ŞEBEKEYİ TEK NOKTADAN ANLIK İZLİYORUZ

Türkiye Deprem Bölgeleri Haritası'na göre, büyük bir kısmı üçüncü, bir kısmı ise dördüncü derece deprem kuşağında bulunan Kayseri’de olası bir deprem sonrası doğal gaz kaynaklı ikincil afetlerin yaşanmaması için SCADA (Şebeke Kontrol ve İzleme Merkezi) sistemi ile tüm şebeke tek bir noktadan, anlık olarak izleniyor. Ayrıca Kayserigaz, olası deprem ve afetlerde veya oluşabilecek herhangi bir tehlikeli durumda, şehrin tamamını kapsayacak şekilde 183 noktadan vana ve istasyonları uzaktan açıp kapatabiliyor. Şehrin tamamının gazını kesmek yerine yalnızca olaydan etkilenen bölgenin doğal gazını kısmi olarak kesebiliyor. Böylece doğal gaz kaynaklı patlama, yangın gibi tehlikelerin oluşma riskini azaltılıyor.

DOĞAL GAZ GÜVENLİĞİ REHBERİ

Kayserigaz, ‘Depreme Karşı Doğal Gaz Güvenliği Rehberi’nde alınması gereken tedbirleri şu şekilde sıraladı:

Deprem öncesinde

• Doğal gaz tesisatlarınızın sağlam, standartlara uygun ve yetkili firmalarca yapıldığından emin olun.

• Doğal gaz tesisatınızın ana kapama vanasının yerini öğrenin.

• Kayserigaz’ın onayı olmadan doğal gaz tesisatınızda değişiklikler yapılmasına, cihaz eklenmesine, çıkarılmasına izin vermeyin.

• Kombinizin, ısıtıcılarınızın, soba veya ocağınızın sallanmayacak ve depremde hareket ederek yer değiştirmeyecek şekilde monte edilmesini sağlayın.

• Kombi, şofben, radyatör ve boruların montajının yapılacağı duvarı, nemlilik, eğim gibi hususlar açısından uzmanlara kontrol ettirin.

Depremden hemen sonra

• Doğal gaz ana kesme vanasını ve cihaz vanalarını hemen kapatın.

Depremden sonra konuta giriş yapıldığında

• Gaz kaçağı ihtimaline karşı pencereleri açın.

• Gaz kaçağı fark etmeniz halinde, hemen binanın dışından bir telefonla 187 Doğal Gaz Acil Hattı’nı arayın.

• Gaz sızıntısının tamamıyla giderildiğinden emin olmadan, elektrik düğmelerini açmayın ve kapatmayın.

• Çakmak, kibrit vb. yanıcı maddeler, ateş ve kıvılcım üreten aletler kullanmayın.

• Sigara içmeyin.

• Telefon, asansör ve kapı zilini kullanmayın.

• Şofben, kombi gibi doğal gaz yakıcı cihazlarınızı, su ısıtıcılarınızı, bacalarınızı ve havalandırma menfezlerini kontrol edin.

• Bacalı cihazlarınızı ve bacalarınızı deprem sonrasında da yetkili firmalara kontrol ettirin.

• Esnek bağlantı borularını kontrol edin, sızdırmazlık özelliğini yitirmiş olanları değiştirin.

Depremden sonra doğal gaz kaynaklı yangın çıkması halinde

• İlk olarak, yapabiliyorsanız,  bina girişinde bulunan ana vanadan gaz akışını kesin.

• Hemen itfaiyeye ve 187 Doğal Gaz Acil Hattı’na haber verin.

• Gazı kesecek vanayı kapatabilmeniz için yangının söndürülmesi gerekiyorsa, sadece gaz alevlerini söndürün.

• Yangın söndürülünceye kadar, yakındaki yanabilir maddeleri su ile ıslatıp yangından uzaklaştırın.